Het Energielabel

Sinds 2020 zijn voorwaarden voor het opstellen en registreren van een Energielabel ingrijpend veranderd.

 

Vanuit Europese wetgeving is bepaald dat elke woning* of bedrijfspand* een energielabel moet hebben. Per 2015 heeft daarom elke woning een Voorlopig Energie Label (VEL) gekregen. Dit label is opgemaakt op basis van de gegevens die bij de overheid bekend waren zoals: bouwjaar en kadastergegevens. Tot 2020 kon elke woningeigenaar een Vereenvoudigd Energielabel aanvragen. Dit label bestond uit 10 kenmerken van de woning, deze kenmerken waren door de woningeigenaar zelf aangegeven. Op basis van deze informatie kon een energiedeskundige een energielabel opstellen.

Het Energielabel wordt echter steeds belangrijker en helaas waren sommige energie labels die op basis van de 10 kenmerken werden opgesteld niet conform de werkelijkheid. De overheid heeft daarom besloten dat er een energie adviseur langs dient te komen om de woning in te meten en op basis van 150 kenmerken een energielabel mag opstellen.

Voor de duidelijkheid de veranderingen op een rij:

  • Voorlopig energielabel, elke woning eigenaar heeft er een ontvangen maar is NIET geldig bij verkoop of verhuur
  • Het Vereenvoudigd energie label (op basis van 10 kenmerken van de woning), dit label is WEL geldig maar kan op basis van de huidige opnamemethodiek afwijken
  • Het Energielabel opgesteld NA 2020 door een energie adviseur (op basis van 150 kenmerken) in het bezit van het juiste diploma (EPA-W) geeft de meest correcte weergave van het Energielabel weer.

 

Hoe komt een Energielabel tot stand?

Op het moment dat u een energielabel nodig heeft, bijvoorbeeld doordat u de woning wil gaan verhuren of verkopen, neemt u contact op met een bedrijf wat gecertificeerde energie adviseurs in dienst heeft. In dit geval heeft EP-Projects adviseurs in dienst die zowel voor bestaande woningbouw als voor nieuwbouw een energielabel kan opmaken en registreren. Een energie adviseur dient de woning te betreden en “bewijslast” vast te leggen. Dit betekent dat hij de isolatie meet en hier een foto van maakt. Dit doet de adviseur voor alle kenmerken die invloed hebben op het energielabel.  Nadat alle kenmerken zijn opgenomen dienen deze ingevoerd te worden in de software en wordt het label berekent.

Op het moment dat het energielabel correct is opgesteld wordt deze geregistreerd bij de overheid en ontvangt u een geldig energielabel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestel hier simpel en snel een correct energielabel.